søndag 8. mars 2009

Rekkefølge og mål...

Nå har vi satt opp reisverket ca 3 ganger -og tror det er riktig nå.
Det er mye å tenke på som ikke står nevnt eller blir sagt, men det kan hende det er en grunn til det.

Ofte er tipsene delt opp i "Sånn setter du opp en vegg"og "Sånn legger du nytt tak". Vi skal imidlertid gjøre begge deler i samme rommet, og har gjort oss noen erfaringer.


Avstand til første stender
Vi fikk imidlertid et veldig bra tips av en badminton-venn av Yeni. I reisverket til veggen så skal det være 60cm fra punkt til punkt på stenderne, men avstanden til den første stenderen skal være 2-3 cm kortere. Før vi fikk dette tipset hadde vi selvfølgelig satt stenderne med 60 cm mellomrom...


Taket først
Noe jeg lenge vurderte frem og tilbake var om vi skulle sette opp veggen først, eller taket først. Jeg kom frem til at det var uvesentelig, men det viste seg å ikke være tilfelle. Når platene (eller panel eller hva som helst) skal skjæres til på veggen finner man ikke riktig lengde på disse før taket er lagt. Med forbehold. Hos oss er alt det gamle skjevt, så jeg må bruke de nye overliggerne å sikte etter. Med veggplatene på plass blir disse usynlige og det blir mye arbeid for å få taket rett. En anne bakdel er, at hvis takbjelkene er skrudd fast i veggen må taket tas ned for å bytte ei veggplate ved senere anledning. Kan jo være at man er uheldig å skader ei plate og den må byttes. -Da er det fordel om ikke taket er festet i den... Altså; taket må på plass før veggene.


Det finnes mange typer veggplater. Noen ser ut som panel og noen er glatte. De glatte kalles enten sponplater eller gipsplater. Vi skulle ha glatte flater.


Spon eller gips?
Vi har lenge vurdert fram og tilbake. Forhørt oss rundt og lest den info vi har funnet om det. Platene er uansett dyre, begge har god lydisolering og skal være lette å jobbe med. Hvis jeg husker rett så var gipsplatene noe rimligere enn spon, men gipsplatene har høyere egenvekt. Det var vekta på platene som avgjorde valget for oss. At det er letter å feste skruer/spiker i platene i ettertid er både positivt og negativt. Det negative er at vi kanskje ikke er like kritiske til hva vi henger på veggen, og at den følgelig kan bli overfylt.


Skjære i sponplatene
Jeg bruker stikksag for å skjære. For at jeg skal skjære rett tvinger jeg fast en rett list som saga skal følge. Skal komme med forklarende bilde så jeg slipper å skrive 1000 ord om det.
Mulig jeg bruker for grovt blad i sage, men platene fliser seg på den oppsiden. Dvs. den siden som skal vende utover må vende ned når du sager.


Hvor nøyaktig må vi være?
Til å begynne med vatret jeg alt - overalt. Det er ikkenødvendig, og tar bare masse tid. Sjekk at stenderne er rette, evt. hvilke sider på den som er rette, og bruk de rette sidene. Mål 60cm opp og nede, da blir det bra. Vi har skrudd alt sammen med vinkler istedet for å bruke spiker, og om det blir noen millimeter glipe mellom stenderne og overliggerne har ingen ting å si. For å få veggen loddrett hang vi et lodd i hver ende av overliggerne som skulle treffe nøyaktig samme sted på underliggerne. Når over- og underliggerne er satt nøyaktig opp er mye av jobben gjort. Vi har skrudd overliggerne fast i vegg og evt. gammelt tak, og underliggerne er skrudd fast i veggen og spikret til gulvet. Overligger eller underligger først? Det kommer an på den gamle veggen. Når veggen er skjev, må den siden av veggen som heller innover i rommet brukes som mal.



* Tak før vegg.
* Kortere avstand til første stender.
* Utsiden på sponplater må vende ned. Hvertfall når de sages med stikksag.

Ingen kommentarer: